Contractoren, regels, voorschriften en procedures


Elke onderneming heeft zijn eigen veiligheidsverhaal met specifieke voorwaarden en regels eigen aan het bedrijf. Omdat contractoren vaak op verschillende locaties werken, krijgen ze een overdosis aan HSE-informatie over zich heen.
Bovendien kost het tijd en energie om de veiligheidsvoorschriften van een bedrijf aan te leren. Tijdsgebrek en onwil van contractoren en subcontractoren hebben als gevolg dat  veiligheidsregels niet voldoende gerespecteerd worden.
Met incidenten en ongelukken als pijnlijk gevolg.

Cijfers arbeidsongevallen

Uit de nieuwe cijfers van Fedris, het federaal agentschap voor beroepsrisico’s blijkt, dat het  aantal door de verzekeraar aanvaarde arbeidsongevallen op de werkvloer vorig jaar steeg met 3 procent, naar 119.882.

Herman Fonck, hoofd van de Dienst Onderneming bij het ACV zegt hierover in de Standaard: “Je ziet gevaarlijke situaties toenemen door de manier waarop er gewerkt wordt. Kijk naar de bouw. Je hoeft maar naar de eerste de beste werf in je buurt te rijden om arbeiders zonder helm of dakwerkers zonder beveiliging te zien. Men werkt met onderaannemers van onderaannemers die dan weer met interims werken. Die mensen zijn minder vertrouwd met de risico’s, hebben vaak niet veel ervaring en worden niet altijd goed opgeleid.”

Hoe kan je als bedrijf zeker zijn dat veiligheidsvoorschriften nageleefd worden? Door het invoeren van digitale trainingen MET testprocedures. De contractor moet slagen om toegang te krijgen tot de site.

Hoe organiseer je dat? Door te kiezen voor het registratie-, (pre)kwalificatie- en opleidingsplatform Onyx One.
[av_icon_box position=’left’ icon_style=” boxed=” icon=’ue83a’ font=’entypo-fontello’ title=’Wat is Onyx One?’ link=” linktarget=” linkelement=” font_color=” custom_title=” custom_content=” color=” custom_bg=” custom_font=” custom_border=” custom_class=” admin_preview_bg=”]
ONYX ONE is een online registratie-, kwalificatie- en trainingplatform voor derden.
Doelstelling ? Het vereenvoudigen van de samenwerking tussen opdrachtgever
en externe partijen (contractoren, subcontractoren, interimmedewerkers,…).
Hierdoor wordt de veiligheid en de beveiliging van de werkzaamheden verbeterd en gegarandeerd.
[/av_icon_box]


Een eenvoudig opleidingsproces

Uw onderaannemers en (sub)contractoren registreren zich op Onyx One. De opdrachtgever wijst in enkele klikken de te volgen trainingen aan hen toe. Deze digitale opleidingen (ook e-Learning genoemd) worden op maat gemaakt en voorzien van testvragen.

Wat zijn de voordelen?

 • Niet gebonden aan tijd of plaats
  De interactieve modules worden via computer, tablet of telefoon op voorhand gevolgd. Dit bespaart tijd en de contractor is meteen operationeel.
 • Taalkeuze
  Alle modules kunnen in meerdere talen gevolgd worden. Zo bent u zeker dat al uw contractoren en bezoekers over de juiste informatie beschikken.
 • Testen
  De trainingen hebben geïntegreerde testmodules met random vragen. Enkel wanneer een contractor slaagt voor een test krijgt hij toegang tot uw site.
 • Aanpasbaar
  Wanneer er nood is aan bijkomende informatie kunnen de modules aangepast worden.
 • Opvolging en inzage
  U houdt inzage in de registraties en de resultaten van uw contractoren en bezoekers.

Weet met wie je werkt!

Veiligheid is meer dan enkel het aanleren van voorschriften. Kent u ook daadwerkelijk de personen met wie u werkt? Beschikken uw contractorfirma’s en hun subcontractoren over de juiste attesten en certificaten? Veiligheid is precies weten wie er zich op de site bevindt. Ook voor het (pre)kwalificeren en opvolgen doe je beroep op Onyx One.

Bedrijfskwalificatie
De contractor verstrekt online de gevraagde gegevens. De opdrachtgever controleert en keurt goed.

 • Verschillende kwalificatie trajecten volgens risiconiveau
 • Subcontractoren kunnen via het kwalificatietraject worden verwerkt
 • Het hele traject blijft online beschikbaar (goedkeuringen, communicatie…)
 • Tools voor controle
 • Tools voor goedkeuring
 • Contractor laadt éénmalig gegevens op

Persoonlijke kwalificatie
Voor elke contractormedewerker wordt de persoonlijke informatie opgeladen (certificaten, LIMOSA,…). De opdrachtgever bepaalt de vereiste gegevens.

 • Risiconiveaus per type job
 • Certificaten
 • Raadplegen persoonlijk profiel via QR code

Aanmelding
Contractoren melden op voorhand hun medewerkers en onderaannemers aan. Zo verloopt de toegang tot de site vlot.
Aan elke uit te voeren opdracht worden op voorhand medewerkers gelinkt. Ze krijgen voor bepaalde duur toegang tot de site. Afhankelijk van het type opdracht, geeft de opdrachtgever al dan niet goedkeuring. De contractor krijgt een QR code zodat bij aanmelding een vlotte verificatie mogelijk is.

Opvolging en rapportering 
Automatische opvolging van vervaldata, certificaten en training.

 • Automatisch en op voorhand verwittigen contractor
 • Opvolging trainingsgegevens
 • Automatisch verwittigen opdrachtgever
 • LIMOSA
“De opdrachtgever beschikt over een eenvoudige tool voor opvolging, over accuratere data en over duidelijke criteria volgens een eenduidig proces.”


“Procedures verlopen veel sneller en we beschikken over juiste en volledige informatie. Bovendien stelt ons contractor platform ons in staat het zware opvolgingsproces te stroomlijnen en aanzienlijk te vergemakkelijken. We weten nu precies met wie we werken.”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *