Belgische chemie en farma doen het goed


1 op 3 producten die België uitvoert komt uit de chemie of de farma. Deze sectoren zijn goed voor een kwart van de Belgische industrie. Met een handelsoverschot van 23 miljard euro zijn chemie en farma belangrijk voor de welvaart en het welzijn van ons land.

Hoe dat komt? Onder meer door de enorme investeringen. Onderzoek en ontwikkeling zijn samen goed voor 4,4 miljard euro. De totale omzet behaalde een record van 66 miljard euro. Dit is het resultaat van de gebundelde dynamiek tussen multinationals, lokale kmo’s en start-ups. Het is van belang dat deze ondernemingen in België blijven investeren en werkgelegenheid scheppen. Deze innovatie-gerichte industrie vormt bovendien een stimulans voor het wetenschappelijk onderzoek in ons land.

Patenten, opmerkelijke cijfers

In 2017 zijn meer dan 400 patenten aangevraagd en neergelegd. Dat is meer dan een patent per dag. Een toename van 60% op drie jaar tijd. We nemen hierbij de elfde plaats wereldwijd in. Net na China. Dat maakt ons een industriële wereldspeler.

Tewerkstelling

De tewerkstelling steeg voor het derde jaar op rij tot 90.778 jobs. Dat is zowat een vijfde van alle jobs in Belgische industrie. In 2017 werden 1.125 nieuwe jobs gecreëerd. Het aandeel van de chemie en farma in de industriële tewerkstelling stijgt sinds 2007 en ligt met 19,3% fors hoger in vergelijking met de buurlanden en bijna dubbel zo hoog dan het Europees gemiddelde.

Uitdagingen en problemen

Om die groei verder te zetten is het vinden van hoog geschoold personeel een hele uitdaging. Bovendien zullen, door de vergrijzingsgolf, de komende 10 jaar maar liefst 22.000 ervaren medewerkers de arbeidsmarkt verlaten. De hoge energiekost in ons land wordt steeds vaker een probleem.

Bronvermelding: Essenscia TrendsKanaal Z, VRTOnyx One

ONYX ONE is een online registratie, kwalificatie en training platform voor derden. Doelstelling ? Het vereenvoudigen van de samenwerking tussen opdrachtgever en externe partijen (contractors, interimmedewerkers,…). Hierdoor wordt de veiligheid en de beveiliging van de werkzaamheden verbeterd en gegarandeerd.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *