Succesvol Change Management bij Umicore


[av_icon_box position=’top’ icon_style=” boxed=” icon=’ue80a’ font=’entypo-fontello’ title=’Change management in de praktijk’ link=” linktarget=” linkelement=” font_color=’custom’ custom_title=’#000000′ custom_content=” color=’custom’ custom_bg=’#e4a93d’ custom_font=’#ffffff’ custom_border=” custom_class=” admin_preview_bg=” av_uid=’av-yvido70′]
Het implementeren van Onyx One bij Umicore
[/av_icon_box]

Dit  is een voorbeeld van het change management proces tijdens het implementeren van Onyx One op de Umicore site, 2 jaar geleden. Omdat dit perfect kadert in onze change management nieuwsbrief delen we het artikel graag opnieuw.

Ondertussen werken meer dan 1000 Umicore contractoren met het Onyx One systeem.

Virginie Herbert, Project Manager Business Excellence bij Umicore:

“Met meer dan 400 contractorfirma’s en 4500 contractormedewerkers om te kwalificeren en op te volgen, stond Umicore voor een immense uitdaging. Er werd een multidisciplinaire werkgroep opgericht. Na een grondige analyse, referentiebezoeken bij BASF en Pfizer en een cross-check, hebben we het contractorplatform Onyx One weerhouden, een all-in-one platform van eigen bodem. Het systeem staat in voor het kwalificeren van de (sub)contractorfirma’s enerzijds en voor de persoonlijke kwalificatie van de uitvoerende contractoren anderzijds. Om het hele veranderingsproces vlot te laten verlopen opteerden we voor een aanpak in 4 etappes.”

 1. Pilootfase
  Scope = 3 pilootcontractoren en hun respectievelijke subcontractoren.
  Resultaat: 40 bedrijven + 500 contractormedewerkers + 822 aanmeldingen.
 2. Roll-out 1
  Scope = onboarding van 33 contractoren en hun respectievelijke subcontractoren.
  Resultaat: 85 bedrijven + 1.700 contractormedewerkers + 3.300 aanmeldingen.
 3. Roll-out 2
  Scope = onboarding van 100 contractoren en hun respectievelijke subcontractoren.
  Resultaat: 255 bedrijven + 2.000 contractormedewerkers + 4.200 aanmeldingen.
 4. Roll-out 3
  Scope = onboarding van resterende contractoren.
  Resultaat: 700 goedgekeurde bedrijven + 5.000 contractormedewerkers + 20.000 aanmeldingen.

Wat waren de aandachtspunten? 

“Er zijn toch wel heel specifieke aandachtspunten bij het doorvoeren van zo’n verandering: zoals de werkgroep (projectgroep) ‘on track’ houden en het volgen van een uitdagende planning. De definiëring van een duidelijke scope bleek gedurende heel het traject belangrijk. Verder werd extra aandacht besteed aan het overtuigen van de hele organisatie en het definiëren van de vereiste begeleiding. Door steeds opnieuw het ‘waarom’ en het ‘wat’ van het project te herhalen, slaagden we erin de neuzen in dezelfde richting te krijgen. Voldoende tijd investeren in het aanleren/uitleggen én herhalen van de nieuwe manier van werken, aan de interne en externe medewerkers, was van cruciaal belang. De succesfactoren? De regelmatige communicatie naar de verschillende doelgroepen en het actief betrekken van ‘key persons’.”

Wat heeft het ons opgebracht?

“We beschikken nu over accuratere data en duidelijke criteria. We organiseren onze prekwalificatie volgens een eenduidig proces. We hebben bovendien een instrument voor opvolging. En dit alles met software die niet te complex is. Meer dan 200 interne medewerkers en ook onze preventiedienst gebruiken het systeem om hun contractoren op te volgen.”

Onyx One is een contractor management system, ontwikkeld in België, in samenwerking met en voor de Europese industrie. Onyx One stroomlijnt het werken met derden.
Bij het implementeren van Onyx One wordt bijzonder veel aandacht besteed aan het change management proces. We begeleiden de onderneming en al haar contractoren voor, tijdens en na het implementeren van Onyx One en nemen, indien gewenst, het communicatietraject voor onze rekening.

Wil je informatie of een demo? Laat nu je gegevens na. Wij geven graag meer uitleg.
Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *