Q&A Katrijn Van den Hende – Onyx Online Learning

Deze maand praten we met Katrijn Van den Hende over e-Learning.
Katrijn is één van de driving forces achter Onyx Online Learning.

 

e-Learning, goedkoper & efficiënter dan traditionele leervormen

 

In de Verenigde Staten is e-Learning, ook wel online Learning genoemd, ‘big business’. Europa hinkt achterop maar is de laatste jaren aan een inhaalmanoeuvre bezig.
Wat is e-Learning nu precies?
“Een concrete definitie van e-Learning is er niet, de meningen en dus ook de definities lopen uiteen.
Volgens ATD* verwijst e-Learning naar elke leervorm die geleverd, ingeschakeld of geleid wordt door elektronische technologie.
e-Learning of Elektronisch Leren is dus het verwerven of doorgeven van kennis via computers of computer gebaseerd materiaal.”
*American Society for Training and Development. Gerenommeerde professionele ledenorganisatie.

Welke soort e-Learning modules worden er aangeboden?
“Je kan twee grote groepen onderscheiden, de off-the-shelf modules en de meer en meer populaire gepersonaliseerde trainingen.
De off-the-shelf zijn kant-en-klare e-Learning cursussen gemaakt rond een bepaald thema. Ideaal bijvoorbeeld voor het aanleren van Excel of het volgen van een taalcursus. De gepersonaliseerde e-Learning modules worden ontworpen volgens de behoeften van de klant, aan de hand van hun input of content.”

Je kunt dus als bedrijf een virtuele opleidingsmodule op maat in elkaar laten steken. Hoe gebeurt dit concreet?
“Samen met de opleidingsverantwoordelijke van een bedrijf of organisatie, wordt een basisstructuur uiteengezet. Daarin worden de specifieke noden, de vorm en de lengte van de gevraagde module vastgelegd. De klant levert de content. Een handleiding of een PowerPoint presentatie bijvoorbeeld.
Je hebt eenvoudige tot heel omvangrijke modules. Van een gebruiksaanwijzing tot een e-Learning cursus waarin medewerkers en/of klanten getest en/of gecertifieerd worden.”

Kan je via e-Learning met andere bedrijven samenwerken?
“Dat is één van de voordelen. Neem nu een bedrijf dat werkt met onderaannemers.
Ik geef je een voorbeeld. Een bedrijf wil externe firma’s een veiligheidsprocedure laten volgen voor ze hen toegang geven tot hun bedrijfsterrein. Dit kan perfect via e-Learning. Alle spelers doorlopen zo eenzelfde opleiding.”

Zijn deze e-Learning modules toegankelijk via elke computer?
“Inderdaad, dit proces verloopt online. Elke medewerker en/of klant die toegang tot de e-Learning krijgt, kan dit doen via zijn computer of laptop. Er zijn ook modules voor telefoon, maar die zijn anders qua opbouw.”

Je moet je dus niet verplaatsen?
“Precies. Je virtuele lesgever reist met je mee.
Meer zelfs, jij kiest het onderdeel dat je nodig hebt precies wanneer je het nodig hebt. En dat allemaal volgens je eigen ritme.
Het bedrijf moet geen opleider betalen en spaart locatie- en verplaatsingskosten uit.”

Wat als je met filialen in het buitenland samenwerkt?
“Online Learning is grensoverschrijdend. Dezelfde content wordt aan alle medewerkers, klanten of contractoren aangeboden, maar kan worden aangepast aan de taal en de cultuur van het land.”Maar… kan een virtuele lesgever de boodschap wel even duidelijk overbrengen?
“In de VS wordt deze vorm van online opleiden gebruikt in 73% van alle bedrijven. Uit een studie van de Amerikaanse overheid blijkt dat e-Learning beter werkt dan het traditionele leren.
Voordelen:

  • flexibel
  • sneller
  • consistente en actuele kennis overdracht
  • didactisch onderbouwd
  • werken en leren worden geïntegreerd
  • samenwerking
  • competentiegericht
  • bevordert klantenbinding

Het is uiteraard van belang dat er rekening gehouden wordt met de doelstelling van de e-Learning, met de doelgroep en hun leergewoonten.”

Is e-Learning duur en dus enkel voor grote bedrijven weggelegd?
“E-Learning is vaak goedkoper dan de traditionele vorm van lesgeven en is ook voor kleine bedrijven een haalbare kaart. Het criterium is niet de grootte van het bedrijf, maar de doelstelling van deze leervorm.”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *