Onyx One, het contractorplatform van Umicore en Borealis


Hoe werken Umicore en Borealis met hun contractoren?

Onyx One, het contractorplatform voor (pre)kwalificatie, training en opvolging.Uiteenzetting door
Virginie Herbert – Project Manager Business Excellence bij Umicore
en Marcel Verheyden – Maintenance Execution Efficiency Manager Beringen/Geleen Contracting & Facility Management bij Borealis.


Heel wat bedrijven kwamen opdagen in ‘The Skybox’ in Antwerpen waar Umicore en Borealis hun ervaringen deelden inzake hun contractorbeleid.

Het event werd georganiseerd door Onyx One, het bedrijf dat instaat voor de ontwikkeling en het beheer van het contractorplatform van beide bedrijven.

Virginie Herbert, geboren spreker met een warme Gentse tongval, gaf een uiteenzetting over het pre-onthaal van contractoren bij Umicore (tot 2001 bekend onder de naam Union Minière), het Belgisch bedrijf dat zich bezighoudt met het smelten van voornamelijk edelmetalen. Met meer dan 400 contractorfirma’s en 4500 contractoren om te kwalificeren en op te volgen, stond het bedrijf voor een immense uitdaging. Er werd een multidisciplinaire werkgroep opgericht. Na een grondige analyse, referentie bezoek bij BASF en een cross check, werd het contractorplatform Onyx One weerhouden, een all-in-one platform van eigen bodem. Het systeem staat in voor het kwalificeren van de (sub)contractorfirma’s enerzijds en voor de persoonlijke kwalificatie van de uitvoerende contractormedewerkers anderzijds.

Umicore opteerde voor een aanpak in 4 etappes. De voordelen verbonden aan het werken met een overkoepelend contractorplatform zijn volgens Viriginie Herbert talrijk. De opdrachtgever beschikt over een eenvoudige tool voor opvolging, over accuratere data en over duidelijke criteria volgens een eenduidig proces.

Borealis stond, samen met enkele andere bedrijven in de chemiesector, aan de wieg van het contractorplatform Onyx One. Marcel Verheyden legde de nadruk op het thema ‘Weet met wie je werkt!’
Hij ging dieper in op de typische contractorproblematiek inzake veiligheid en beveiliging. Vragen zoals ‘Kent u ook uw sub- of sub-subcontractoren?’, ‘Hoe worden certificaten opgevolgd?’, ‘Hoe zit het nu met inhoudingsplicht?’ kwamen uitgebreid aan bod.

Chemiebedrijf Borealis is de op een na grootste producent van polyethyleen en polypropyleen in Europa, met Belgische vestigingen in Beringen, Zwijndrecht en Kallo en een fabriek in het Nederlandse Geleen. Dankzij hun vooruitstrevend contractorbeleid maakte Borealis al in 2014 de overstap naar een contractorplatform voor het kwalificeren, opvolgen en opleiden van hun contractoren en subcontractoren.

Marcel Verheyden is tevreden over het resultaat. ‘De goedkeuringsprocedures verlopen veel sneller en we beschikken over juiste en volledige informatie. Bovendien stelt ons contractor platform ons in staat het zware opvolgingsproces te stroomlijnen en aanzienlijk te vergemakkelijken. We weten nu precies met wie we werken.’

“De opdrachtgever beschikt over een eenvoudige tool voor opvolging, over accuratere data en over duidelijke criteria volgens een eenduidig proces.”


“Procedures verlopen veel sneller en we beschikken over juiste en volledige informatie. Bovendien stelt ons contractor platform ons in staat het zware opvolgingsproces te stroomlijnen en aanzienlijk te vergemakkelijken. We weten nu precies met wie we werken.”


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *