Inhoudingsplicht: automatische opvolging


Inhoudingsplicht. Welke bedrijven moeten nagaan of hun (onder)aannemers sociale of fiscale schulden hebben? Elke onderneming die werkt met (onder)aannemers uit de bouwsector, de vleesverwerkende sector, bewakingsfirma’s, onderhoudsfirma’s of reinigingsfirma’s.


Wat is inhoudingsplicht?
Bent u een opdrachtgever die werken door een aannemer laat uitvoeren? Of een aannemer die werken door een onderaannemer laat uitvoeren? Dan moet u VOOR het betalen van de factuur nagaan of uw medecontractant fiscale of sociale schulden heeft. Heeft deze een openstaande schuld dan bent u verplicht een deel van de te betalen factuur door te storten aan de fiscus of de RSZ.
Bij sociale schulden gaat dit om 35% van het factuurbedrag excl. btw. Bij fiscale schulden moet u 15% van het bedrag van de factuur (excl. btw) inhouden en doorstorten.

Sanctie
Indien na betaling van een factuur blijkt dat er toch fiscale en sociale schulden zijn, dan wordt u hoofdelijk aansprakelijk gesteld voor deze schulden. U moet dus een tweede keer betalen. Voor sociale schulden bent u aansprakelijk voor de totaalprijs van de werken (exclusief btw).
Voor de fiscale schulden gaat dit om 35% van de totaalprijs.

Tijdrovend en arbeidsintensief
Het naleven van de inhoudingsplicht is een tijdrovend karwei. Veel bedrijven hebben middelen noch mensen om dit goed op te volgen en lopen dus het risico om voor de schulden van hun (onder)aannemers op te draaien.

Onyx One
Met het online kwalificatie- en platform Onyx One gaat dit hele proces automatisch. Heeft uw een (onder)aannemer fiscale of sociale schulden?
Dan wordt u automatisch verwittigd.
En Onyx One doet veel meer dan dat:

  • Contractmanagement
  • Contractor management
  • Kwalificatiemanagement
  • Automatisch opvolgen certificaten
  • Online opleiding en training via e-Learning (poorttraining, on-the-job training)
  • Opvolging veiligheidsdocumenten
  • Opvolging veiligheidsinstructies


[av_slideshow size=’featured’ animation=’fade’ autoplay=’true’ interval=’3′ control_layout=’av-control-default’ custom_class=”]
[av_slide slide_type=” id=” video=” mobile_image=” video_ratio=” video_controls=” video_mute=” video_loop=” video_autoplay=” title=” link_apply=” link=” link_target=”][/av_slide]
[av_slide id=’18431′][/av_slide]
[av_slide id=’18430′][/av_slide]
[av_slide id=’18428′][/av_slide]
[av_slide id=’18427′][/av_slide]
[av_slide id=’18426′][/av_slide]
[/av_slideshow]

Hidden
Naam(Vereist)
De persoonlijke informatie die u ons verschaft via dit webformulier wordt vertrouwelijk behandeld en enkel voor de duur van de behandeling vastgelegd. We geven uw persoonlijke gegevens niet aan derden door.


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *