Digitale bedrijfstransformatie voorbereiden

Digitale bedrijfstransformatie voorbereiden

Aan welke voorwaarden moet uw onderneming voldoen om te slagen?


Digitale transformatie wordt mogelijk door digitalisering, waarbij technologie wordt gebruikt om analoge informatie om te zetten in een digitaal formaat. Wanneer digitale technologieën, gekoppeld aan mensen en processen, op de juiste manier worden begrepen en geïmplementeerd, bieden ze veel voordelen. Snel inspelen op kansen of tekortkomingen, tegemoetkomen aan veranderende klantbehoeften en groei en innovatie bevorderen. De term ‘digitale transformatie’ omvat meer dan alleen de digitalisering van workflows en bedrijfsmodellen. Het is een globaal concept dat rekening houdt met alle aspecten van een onderneming – de klantervaring, de producten, de markt en de nieuwe economie. Bedrijven moeten vooraf een meer globale visie aannemen en hun processen in vraag stellen voor ze veranderingen doorvoeren. Aan welke voorwaarden moet een onderneming voldoen om digitale transformatie te doen slagen?Het vermogen om te veranderen

Zonder de wil om verandering te omarmen is digitale transformatie onmogelijk. De huidige situatie van uw onderneming onder de loep nemen, een structureel en systemisch veranderingsproces in gang zetten en er tegelijkertijd voor zorgen dat u het personeel aan boord heeft en met de juiste partijen samenwerkt… het is een hele oefening. Voor een succesvolle transformatie is het van vitaal belang dat u  belangstelling weet op te wekken, dat u precies de stappen van een change management proces volgt. Daarbij is de steun van het managementteam, het verankeren van de bedrijfscultuur en het ombuigen van weerstand belangrijk om zo het innovatievermogen en de wendbaarheid van uw onderneming te versterken.

Checklist

 • Hoe reageren we op veranderingen en wat kunnen we beter doen?
 • In welke mate kunnen organisatie en bedrijfscultuur ons daarbij helpen?
 • Welke maatregelen en toepassingen kunnen we gebruiken om onze medewerkers meer te helpen als het gaat om veranderingsbereidheid?
 • Welke rol kan bedrijfscommunicatie hierin spelen?Het vermogen om te innoveren

Digitale transformatie betekent verandering – de stap zetten naar een digitaal landschap. Het is dan ook belangrijk doelgericht te werk te gaan. Het vergt visie en doorzettingsvermogen om oude processen te doorbreken en te herdefiniëren, om technologieën en strategieën te ontdekken en te implementeren.

Checklist

 • Welke rol speelt innovatie bij het opzetten van interne procedures en hoe wendbaar zijn we in onze reactie op veranderingen in de markt?
 • Hoe innovatief zijn onze strategieën en bedrijfscultuur en wat kunnen we verbeteren?
 • Welke agile en nieuwe methoden en technologieën kunnen helpen om het innovatievermogen in de onderneming te stimuleren?
 • Hoe enthousiast is ons personeel over innovatie? Beschikken zij over de juiste informatie en vaardigheden?Gespecialiseerde expertise en methodologische knowhow

Digitalisering verandert producten, werkstromen en bedrijfsmodellen. Snelle kennisoverdracht is dan ook essentieel wanneer uw medewerkers nieuwe taken en rollen toebedeeld krijgen, want zij zijn de actoren in de dagelijkse procedures en de gebruikers van de nieuwe, digitale technologieën. Aangezien bedrijven zich voortdurend moeten aanpassen aan veranderende marktomstandigheden is het opzetten van een leercultuur ontzettend belangrijk. Enkel op die manier kan specifieke kennis en methodologische knowhow snel aangeleerd worden. Om dit tot stand te brengen, moeten uw medewerkers toegang hebben tot de juiste methoden en moeten zij weten hoe deze te gebruiken.

Checklist

 • Hoe kunnen we een permanente leercultuur opzetten?
 • Welke nieuwe expertise en methodologische knowhow hebben we nodig?
 • Hoe kunnen we een gepaste training vinden om vakkennis en methodologische knowhow op te bouwen?
 • Welke digitale toepassingen, methoden, technologieën of platforms kunnen ons helpen om dat te bereiken?Uitbesteden & samenwerken

Wanneer je aan een moeilijke reis begint, reis je best niet alleen. Hetzelfde geldt voor digitale transformatie. Daarom is het belangrijk om de sterke punten en expertise van je organisatie te begrijpen en tegelijkertijd je grenzen te erkennen en te weten wanneer het een goed idee is om ondersteuning van buitenaf te zoeken. Om een gestage groei en productiviteit te behouden, moet je een goed evenwicht vinden tussen interne en uitbestede werkzaamheden en processen. Uitbesteding heeft immers tal van voordelen. Het is vaak goedkoper en interessanter om gebruik te maken van reeds bestaande en bewezen expertise dan een eigen intern team samen te stellen of processen op poten te zetten. Het laat de onderneming toe zich te concentreren op haar kerntaken. Vaak zorgt uitbesteding er ook voor dat de onderneming voldoet aan alle nalevingsvereisten.

Checklist

 • Welke vaardigheden en capaciteiten hebben we en welke moeten we verwerven?
 • Op welke specifieke gebieden hebben we ondersteuning van buitenaf nodig?
 • Gaat het om eenmalige projectgerichte uitbesteding of om een langdurige samenwerking?
 • Gaat het om professionele uitbesteding, IT-uitbesteding, productie-uitbesteding, project-uitbesteding, de uitbesteding van processen of om operationele uitbesteding?


Data-expertise

Digitale transformatie houdt nooit op. Bedrijven moeten zichzelf voortdurend opnieuw evalueren, de markt in de gaten houden en afstemmen op de eisen en behoeften die ontstaan. Om dat te doen, hebben ze gegevens nodig. Deze data hebben tot doel om begrip, afstemming en het nemen van maatregelen mogelijk te maken. Data moeten worden verzameld, geanalyseerd en vervolgens correct geïnterpreteerd. Vaak zijn prioriteiten sectorgebonden.

Checklist

 • Welk soort informatie is van strategisch belang voor de uitvoering van onze projecten?
 • Over welk type gegevens beschikken we en welke inzichten kunnen we eruit halen?
 • Hoe kunnen we aan de ontbrekende informatie komen?
 • Welke evaluatieprocessen hebben we al opgezet en hoe kunnen we gegevens goed gebruiken voor digitale ontwikkeling?

De inzet van agile werken versnelt digitale transformatie. Onyx One organiseert een boeiend webinar over het onderwerp. De expert ter zake, prof. dr. Hans Mulders, schept een duidelijk beeld. Schrijf nu in!
Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *