De kracht van infomercials


[av_icon_box position=’top’ icon_style=” boxed=” icon=’ue81e’ font=’entypo-fontello’ title=’De kracht van infomercials’ link=” linktarget=” linkelement=” font_color=’custom’ custom_title=’#000000′ custom_content=” color=’custom’ custom_bg=’#e4a93d’ custom_font=’#ffffff’ custom_border=” custom_class=” admin_preview_bg=” av_uid=’av-14avw63z’]
Communiceren tijdens een change management proces
[/av_icon_box]

Wat zijn infomercials?

Infomercials zijn korte online video’s die informeren over de unieke kwaliteiten (USP’s of unique selling points) van een bepaald product, een dienst of service. Ze worden ontworpen om werknemers, klanten, contractoren of leveranciers te informeren, om het gevoel ten opzichte van een dienst of product positief te beïnvloeden of om de klantenbinding te versterken.

Maak hen nieuwsgierig

Het onderschatten van het communicatietraject tijdens een change management proces is een veel gemaakte fout. We hebben vaak de neiging om pas te communiceren als alle informatie bekend en beschikbaar is. In succesvolle communicatietrajecten start de communicatie lang voor het doorvoeren van de verandering(en). Ja maar… wat als je niet alle informatie in handen hebt? Dan zeg je dit gewoon. “Wat we nu weten…” Transparant communiceren verhoogt de geloofwaardigheid van je verandering.

Dit is een voorbeeld van een infomercial die een verandering inleidt en verwachtingen stelt. Deze ‘warming-up’ toont hoe het Onyx One team een infomercial inzet om het communicatietraject tijdens het change management proces te ondersteunen.  Aangezien we de communicatietrajecten van onze klanten niet kunnen delen geven we je een fictief voorbeeld. Alle contractormedewerkers van de industriële onderneming Industria krijgen volgende korte mededeling om de komst van Onyx One aan te kondigen.

Toon hoe het niet moet

Hoe kan een infomercial ingezet worden om bewustzijn te creëren? Door de nadruk te leggen op de risico’s die verbonden zijn aan het niet veranderen. Met andere woorden, toon wat er mis kan gaan, zo krijgt de verandering of je nieuwe manier van werken nut.

Getuigenissen

Niets verkoopt beter dan het woord van een gebruiker als je enthousiasme voor verandering wilt opwekken. Zo bewijs je dat de verandering die je doorvoert ook echt voordelen heeft. Het maakt de verandering tastbaar en minder abstract. Dit laat mensen toe om zich sneller met een product te vereenzelvigen. Zorg voor transparante en consistente inhoud. En gebruik steeds de taal van je beoogde doelgroep.

Geef voldoende informatie

Moeilijke processen uit te leggen? Ook dan kan een infomercial wonderen verrichten. Presenteer je informatie op een boeiende en heldere manier. Je doet dit door te kiezen voor de juiste visuele benadering in combinatie met inhoudelijke afwisseling. Maar het allerbelangrijkste is het verschaffen van voldoende en goed gestructureerde informatie. Wanneer de kijker goed geïnformeerd is, zal hij vlotter verandering aanvaarden.

Vier successen

Elke verandering brengt uitdagingen met zich mee, zowel voor individuen als voor teams. Je laat overtuigingen en gewoontes los en leert nieuw gedrag aan. Veranderen gebeurt buiten de comfortzone en dat is behoorlijk oncomfortabel! Maak duidelijk wat je goed gaat en welk gedrag bijdraagt aan succes, zo groeit het zelfvertrouwen, de betrokkenheid en de motivatie.

Dit is een fictief voorbeeld van een korte infomercial die een contractorfirma ontvangt na het invullen van zijn gegevens in het Onyx One systeem. Een dergelijke infomercial maakt de vaak ernstige communicatie een stuk luchtiger.

Meer weten over het gebruik van infomercials tijdens een change management proces? Wij maken onze infomercials in huis, net zoals onze e-Learningmodules en poortfilms. Meer informatie kan je vinden op onze e-Learning website www.Onyx.be.
Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *