Communiceren over veiligheid

[av_icon_box position=’top’ icon_style=” boxed=” icon=’ue83e’ font=’entypo-fontello’ title=’Communiceren over veiligheid’ link=” linktarget=” linkelement=” font_color=’custom’ custom_title=’#000000′ custom_content=” color=’custom’ custom_bg=’#e4a93d’ custom_font=’#ffffff’ custom_border=” custom_class=” admin_preview_bg=”][/av_icon_box]

Onyxer Amelie is Imlementation Manager. Ze zorgt ervoor dat de implementatie van Onyx One succesvol verloopt. Ze is het aanspreekpunt voor de klant en coördineert de werkzaamheden van het projectteam. Ze heeft inzicht in de verschillende aspecten en fasen van het change management proces en begeleidt, indien de klant dat wilt, het communcatietraject.

Verandering heeft tijd nodig

Amelie: “Verandering vraagt om acceptatie en dat accepteren vraagt om tijd. Wat we niet kennen, wijzen we resoluut af. Het succes van veranderen ligt in het stapsgewijs aanbrengen en uitdiepen van de hervorming. In het aantonen van de noodzaak van het doorvoeren van een nieuwe manier van werken. Als de geviseerde doelgroep de tijd krijgt om te ‘begrijpen’ zal de verandering sneller aanvaard worden. Acceptatie is de sleutel tot en de hoogste vorm van veranderen.”

Plannen is cruciaal

Amelie: “Weten welke kansen en uitdagingen dat zo’n veranderingsproces met zich meebrengt is van groot belang. Breng het bereik in kaart. Hoe groot is deze verandering? Hoeveel mensen worden er betrokken? Gaat het om een geleidelijke of radicale verandering? Ga ook na of uw ondernemers en uw medewerkers klaar zijn voor verandering. Wat is het de achtergrond van de betrokken groep en welke soort weerstand kan worden verwacht? Hoeveel veranderingen zijn er al aan de gang?”

Creëer bewustzijn

Amelie: “Een eerste stap is het vergroten van het bewustzijn rond de noodzaak van verandering, dit zorgt voor meer betrokkenheid. Hoe we dat doen? Door de nadruk te leggen op het risico van niet veranderen. Bij het implementeren van Onyx One ligt de nadruk op de nadelen van het werken zonder modern contractorbeleid. Je verliest tijd, geld, bent niet ingedekt tegen risico’s en hebt geen overzicht. De intitiële communicatie begint VOOR het doorvoering van de verandering.”

Je kan het niet alleen

Amelie: “Wil je dat de verandering aanvaard wordt? Zorg dan dat je een projectteam samenstelt die elke betrokken afdeling vertegenwoordigt. Zo wordt elke vorm van weerstand geblust voor het begint de branden. Want weerstand duidt vaak op onwetendheid. Wanneer je binnen elke afdeling iemand hebt die het proces ondersteunt, die antwoorden geeft op vragen en die twijfels wegneemt, wordt de weerstand snel en efficiënt omgebogen. Ook bedrijfsleiders en leidinggevenden spelen een cruciale rol bij het doorvoeren van change management. Het projectteam moet een plan voor ondersteunende activiteiten ontwikkelen. Het is haar rol de bedrijfsleiders te ondersteunen om deze plannen uit te voeren. Onderzoek toont aan dat actieve ondersteuning de belangrijkste succesfactor is. Wat wordt bedoeld met actieve deelname? De bedrijfsleiders moeten, gedurende het hele proces, een coalitie van steun opbouwen. Met het management en de werknemers, maar ook met contractoren en onderaannemers.”

Zorg voor een goede training

Amelie: “Training is de hoeksteen in het change management proces. Het zorgt voor het doordringen van de informatie. En ook voor het testen of de nieuwe vaardigheden aangeleerd werden en de doelgroep klaar is voor de volgende stap. Het is belangrijk om te zorgen dat medewerkers en derden op het juiste moment de training volgen. Wat is het ideale moment voor training? Nadat de medewerker zich bewust is van de noodzaak van verandering en nadat ze zich mentaal engageren de verandering te ondersteunen. De trainingsvereisten worden ontwikkeld naargelang de vaardigheden, de kennis en de gedragingen die nodig zijn om de verandering te implementeren. Het zijn dan ook deze trainingsvereisten die het startpunt voor van het projectteam om (online) training te implementeren.”Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *