Change management in een industriële omgeving


[av_icon_box position=’top’ icon_style=” boxed=” icon=’ue803′ font=’entypo-fontello’ title=’Change management in een industriële omgeving’ link=” linktarget=” linkelement=” font_color=’custom’ custom_title=’#000000′ custom_content=” color=’custom’ custom_bg=’#e4a93d’ custom_font=’#ffffff’ custom_border=” custom_class=” admin_preview_bg=” av_uid=’av-16kxnwgw’][/av_icon_box]

Change management in een industriële omgeving

Contractoren en verandering

Technologiegedreven wijzigingen en automatisering innoveren de industrie. Deze veranderingen zijn noodzakelijk om te kunnen concurreren op de industriële markt. Of het nu gaat om het automatiseren van processen, het introduceren van gespecialiseerde apparatuur, het stroomlijnen van overbodige taken of het verplaatsen van een fysieke fabriek, veranderingen zijn onvermijdelijk. Ze komen echter met hun eigen uitdagingen en zijn vaak complexer dan verwacht.

Bij het implementeren van ons contractor management systeem begeleiden wij onze klanten doorheen dit change management proces. Een uitdagende opgave, wetende dat veel opdrachtgevers met honderden contractoren werken.

Soort veranderingen

Een whitepaper over verandermanagement opgesteld door technologiebedrijf CEB beweert dat de gemiddelde organisatie de afgelopen 3 jaar 5 belangrijke veranderingen heeft ondergaan, waarbij 73% van de organisaties de komende 3 jaar meer veranderingsinitiatieven verwacht.

Succesvol of niet?

Van de 400 change management processen die onderzocht werden, was slechts 34% een duidelijk succes. Precies de helft liep uit op een mislukking en 16% van de processen zorgden voor een gemend resultaat.
De hoofdreden van dat mislukken is de weerstand van de betrokken doelgroep. Andere reden is de drop-down benadering. Processen waar het hele change management traject uitgedacht, uitgetekend en begeleid wordt door de directie. Een horizontale structuur vergroot de kans op succes van de verandering.

De voorwaarden om weerstand om te buigen

  1. Werknemers en derden zullen hun manier van denken enkel veranderen als ze het nut van de verandering inzien en ermee instemmen. Het is niet voldoende om de beoogde doelgroep te vertellen wat er gaat veranderen. De nadruk moet gelegd worden op wat er gaat gebeuren als de verandering niet doorgevoerd wordt. Ook het aantonen van concrete winstvoordelen (tijd, efficiëntie, financiële voordelen,…) zullen de verandering ten goede komen.
  2. De omliggende structuren (bijvoorbeeld belonings- en herkenningssystemen) moeten afgestemd zijn op het nieuwe gedrag dat men moet omarmen. Wanneer de doelstellingen niet worden versterkt en niet worden gedragen, is het minder waarschijnlijk dat de doelgroep dit aanneemt. Coaching en training doen wonderen.
  3. Het is belangrijk dat mensen die met de verandering zullen te maken krijgen over de juiste vaardigheden beschikken. Een veel gemaakte fout: werknemers en derden aansporen op een andere manier te werken zonder hen te leren hoe ze instructies aan hun individuele situatie kunnen aanpassen. Een oefenomgeving, (individuele) begeleiding door coaches of een helpdesk en de nodige tijd zorgen voor de beste resultaten.
  4. Consistente rolmodellen zijn doorslaggevend. Om de weerstand consistent om te buigen, is het niet voldoende om ervoor te zorgen dat mensen aan de top in lijn zijn met de nieuwe manieren van werken; rolmodellen op elk niveau moeten hetzelfde verhaal vertellen. De manier waarop rolmodellen met hun taken omgaan, kan variëren, maar de onderliggende waarden die hun gedrag bepalen, moeten consistent zijn. Elk van deze voorwaarden wordt onafhankelijk gerealiseerd; samen vormen ze een manier om de weerstand doeltreffend om te buigen.

Een lopend proces

Change management is een richting maar geen bestemming. Het is niet de bedoeling om veranderingsprojecten door te drukken en dan weer in oude, passieve gewoonten te vervallen. De succesvolle en concurrerende onderneming maakt voortdurende aanpassing in een steeds veranderende omgeving mogelijk.

Onyx One is een contractor management system, ontwikkeld in België, in samenwerking met en voor de Europese industrie. Onyx One stroomlijnt het werken met derden.
Bij het implementeren van Onyx One wordt bijzonder veel aandacht besteed aan het change management proces. We begeleiden de onderneming en al haar contractoren voor, tijdens en na het implementeren van Onyx One en nemen, indien gewenst, het communicatietraject voor onze rekening.

Wil je informatie of een demo? Laat nu je gegevens na. Wij geven graag meer uitleg.
Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *